Фобията от училище е сериозна невроза

Има доста ученици, които само при мисълта, че ще влязат в клас, буквално се разболяват. Много често  и родителитя,  и учителите  смятат, че това е  симулация, каприз или безотговорност. Психиатрите обаче твърдят, че напосле

2010-07-07 22:52:32
Фобията от училище е сериозна невроза
Има доста ученици, които само при мисълта, че ще влязат в клас, буквално се разболяват. Много често  и родителитя,  и учителите  смятат, че това е  симулация, каприз или безотговорност.

Психиатрите обаче твърдят, че напоследък се увеличават случаите, когато всяка сутрин преди да тръгнат за училище, децата изпитват стомашен дискомфорт и повръщат /особено при предстоящ изпит или контролно/ , което се приема за невроза.

Тези ученици обикновено спят неспокойно и не могат да си починат нормално. Това страдание обикновено се подценява, а  всъщност трябва да се приема сериозно.

Във Франция е учредена асоциация за обмяна на информация между родителите как да разпознават фобията от училището като болест, с обширна програма за лечението й.

В класическите определения за невротични състояния липсва “фобия от училище”. Обикновено се говори за отказ от училище, но това е неточно, защото децата не отказват да ходят на училище. Независимо от определенията, тези  ученици наистина страдат.
Без значение какви са причините, налице е тежка и непрекъсната тревожност, която се  усложнява в периода на съзряване и се превръща в специфична социална фобия, страх от мнението на другите.

При по-малките се наблюдава неконтролируем страх, съпътстван  от пристъпи на главоболие, повръщане и емоционална лабилност. При такива проблеми, родителите трябва да потърсят консултация със специалист, преди тези оплаквания да се задълбочат.

За съжаление, у нас все още няма изградени специализирани кабинети , както и обучени психолози и консултанти, които да оказват помощ  на ученици, страдащи от фобията от училище, за адекватно лечение и социална интеграция.

Нужна е и специална литература и за родителите, и за лекарите, и  за учителите и колкото по-рано се вземат мерки , толкова по-добре.  
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия